Verschillende soorten scharen

Er zijn heel veel verschillende soorten scharen, maar grofweg zijn ze onder te verdelen in 2 soorten. Scharen met een glad snijblad of scharen met onderbrekingen in het snijblad, de effileerscharen. Hoe meer onderbrekingen er in het snijblad zitten, hoe minder haar je er per keer afknipt.

Hieronder bespreken we ze nog wat uitgebreider.

Rechte schaar

De rechte schaar is er in verschillende maten, van heel klein (4 inch) tot zeer groot (9 inch). De kleinste maat wordt meestal gebruikt voor het knippen van de voeten, oorranden, rond de ogen, bij de tastharen en om klitten uit de vacht te knippen. Daarnaast wordt de lengte meestal bepaald door de persoonlijke voorkeur en de grootte van het dier dat geknipt wordt. Des te kleiner het dier, des te kleiner de schaar is die vaak gebruikt wordt. Het nadeel van grotere scharen is dat ze meestal ook zwaarder zijn.

Gebogen schaar

De gebogen schaar is fijn om te gebruiken op gebieden waar rondingen geknipt moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn het hoofd, de ribbenkast, hoeking van de achterpoten, de benen en de voeten. Bij konijnen wordt ze ook vaak gebruikt bij het knippen van de achterhand, de borst en nek.

Effileerschaar

De effileerschaar wordt gebruikt om een vloeiende overgang tussen de verschillende lagen te knippen.
Bij het kiezen van een effileerschaar is het belangrijk om rekening te houden wat je ermee wilt doen en op welke vacht- en diersoort je de schaar wilt gebruiken. Er zijn enkele effileerscharen, waarbij maar één van de snijbladen onderbrekingen heeft, maar er zijn ook dubbele effileerscharen, waarbij beiden snijbladen onderbrekingen hebben.

Chunker

De Chunker is een grove effileerschaar, waarbij de openingen tussen iedere tand een stuk groter zijn. Met een Chunker kun je sneller werken dan met een effileerschaar, maar het eindresultaat is wel minder strak.
Een chunker is vooral geschikt voor het trimmen van konijnen. Een konijn wil je als prooidier zo snel en zo stressloos mogelijk trimmen, waarbij een nette afwerking dus minder belangrijk is en een kortere trimbehandeling de voorkeur heeft vanuit welzijnsperspectief.

Gebogen chuncker

Een gebogen chunker is heel simpel gezegd een combinatie van een gebogen schaar en een chunker. Op die manier kun je de overloop tussen de verschillende lagen op de plekken waar rondingen zijn er vloeiender uit laten zien.